מתפרת "קו לקו" השוכנת בקיבוץ סעד אשר בעוטף עזה, הנה מקום תעסוקה לנשים ותיקות, חברות הקיבוץ בגילאי 70 עד 90, התופרות באהבה ובמיומנות רבה, מוצרים לתינוקות ומתנות יחודיות, ברוח החינוך הקיבוצי.

אנו מגיעות יום יום בשעות הבוקר המוקדמות, על מנת לתפור, להיפגש עם חברותינו, ליצור ולהפעיל את הראש והידיים.

במתפרה אנו יוצרות את סדרת "ספרי הרך", מוצר הדגל שלנו, משחק ייחודי לפעוטות שפותח על ידי עובדות המתפרה בהשראת שיטת "מונטסורי" לחינוך. אנו תופרות מוצרים נוספים כמו ה"סינרוול" השימושי ועוד מוצרים רבים לבית ולתינוקות.

המתפרה הוקמה כבר בימיו הראשונים של הקיבוץ.

עובדות המתפרה היו תופרות בגדים לכל הילדים והחברים, מתקנות בגדים הזקוקים לתיקון, ומבצעות כל עבודה הדורשת תפירה עבור ענפי הקיבוץ השונים.

אפילו הסוודרים והסריגים היו נסרגים במתפרה על מכונת הסריגה הידנית על ידי מרים בן צבי ז"ל.

כל מי שגדל בקיבוץ זוכר את ימי המדידות במתפרה, בהם היו התופרות מודדות את הילד או הילדה שגדלו ונזקקו לבגדים חדשים, או בגדים מחודשים ברוב המקרים.
במתפרה עבדו אסתר רון ז"ל, חנה קייני, שושנה עברון, רבקה ידידיה, רחל סימון, יהודית אפשטיין, מלכה אש, מרים בן צבי ז"ל ומרים זהבי ז"ל. במשך הזמן הצטרפו רחל אבירם, רחל יניב ולאה הלפרין.

בשנת 1994 הוקמה חנות "קו לקו", על ידי מספר חברות קיבוץ, על מנת לספק בגדים אופנתיים וצנועים לציבור הדתי מהקיבוץ ומהסביבה, בעיקר מגוש קטיף.

השם "קו לקו" נבחר כאיזכור לפסוק מספר ישעיהו (כ"ח, י') "כִּי צַו לָצָו צַו לָצָו קַו לָקָו קַו לָקָו זְעֵיר שָׁם זְעֵיר שָׁם ", בהתאמה למלאכת התפירה הנעשית קו אחרי קו, תפר אחרי תפר.

בתחילה רובם הגדול של הבגדים נתפרו במתפרה הקיבוצית, על פי דרישות עובדות החנות. הן היו מגיעות עם רעיון לבגד חדש, והתופרות היו משכללות אותו ויוצרות בגדים לתפארת.

עם הזמן החלו לייבא לחנות בגדים מוכנים המיוצרים במזרח, והצורך בעבודת המתפרות פחת.

אז התכנסו התופרות וחשבו כיצד "להמציא עצמן מחדש" על מנת להמשיך לעבוד. הן הציעו לתפור מוצרים פשוטים לבית, כמו כיסוי לפלטת שבת ו"כריתי חום"- כרית חמה להקלה על כאבים, אותם מכרו בחנות "קו לקו".

בהמשך החלו לייצר את "ספרי הרך" הראשון שפותח ושוכלל על ידי התופרות בהשראת ספר דומה שנתפר בקיבוץ "שדות ים", ובהשראת שיטת "מונטסורי" לחינוך.

בשנת 2006 נסגרה החנות לאחר פינוי גוש קטיף ומיעוט הקונים.

במתפרה החליטו להמשיך לייצר את המוצרים ולפתח מוצרים נוספים ולשווק אותם לחנויות ברחבי הארץ וללקוחות פרטיים, ולשמר את השם "קו לקו" כמותג מוכר.

מאז ועד היום המתפרה מתפתחת ופורחת. החברות ממשיכות להגיע בשמחה ובאהבה.

"ספרי הרך" פותח בהשראת שיטת מונטסורי, ועל פי עקרונותיה החינוכיים.

שיטת מונטסורי היא גישה חינוכית לילדים המבוססת על מחקריה וניסיונה של הרופאה והמחנכת האיטלקית מריה מונטסורי (1870 – 1952). השיטה גובשה על בסיס תצפיות שערכה על ילדים שלהם ניתנה סביבת למידה חופשית, דבר שהוביל בשנת 1907 למסקנתה כי גילתה את "טבעו האמיתי של הילד". מונטסורי יצרה על יסוד תצפיותיה סביבת למידה הבנויה מחומרים שנועדו לפעילויות למידה עצמאיות. השיטה נועדה לאפשר לילדים להביא לידי ביטוי את אופן קיומם הטבעי, לשמור ולתמוך באופן קיום זה.

שיטת מונטסורי דוגלת בצמצום פעילות קולקטיבית ומתרכזת בפעילות אינדיבידואלית, על ידי טיפול פדגוגי מתאים. בשיטה זו עובדים עם כל ילד בנפרד, ומתאימים לו את דרכי ההוראה והאמצעים הנחוצים לו. על המורה לצפות בילד כדי לגלות במה הוא מתעניין ומה מעסיק אותו, וכך להתאים לו את הסביבה החינוכית.  השיטה מקנה לתלמיד יכולת עצמית, ובכך כל ילד משמש מעין מרכז עצמי ללמידה. הילד הוא לומד פעיל ובשל כך תפקיד המורה מצטמצם. בנוסף, השיטה מעניקה לילד חופש שמאפשר לו לסגל משמעת פנימית, להתפתח ולגדול, ומדרבנת אותו לשאוף בהתמדה למטרות שהציב לעצמו במסגרת של זמן קבוע.

כיום קיימים גני מונטסורי בכל רחבי הארץ, כ-15 גנים לגילאי 4 חודשים ועד שש שנים כולל את הגן של המרכז המונטסורי בכפר הירוק. כמו כן קיימים מספר בתי-ספר מונטסוריים.

מרכז מונטסורי בארץ: http://www.montessori.org.il

סירטון המלמד על השיטה: https://www.youtube.com/watch?v=-oAzH79niws

הנשים העובדות במתפרה הן תופרות מקצועיות, שעובדות שנים בעבודה זו, חלקן תופרות יותר מ-50 שנה!!!

תפירה היא פעולת חיבור בדים באמצעות חוט. תפירה יכולה להתבצע כמלאכת יד או כעבודה, ביד או במכונת תפירה. קיימים סוגים שונים של מכונות תפירה,  ישנן מכונות ביתיות המיועדות לתפירה אישית וקיימות בהן פונקציות רבות, וישנן את המכונות התעשייתיות המיועדות לתפירה להמונים. המכונות התעשייתיות מקיימות פונקציה אחת בלבד. ישנה מכונת תפר ישר, מכונת אוברלוק, מכונת מכפלות ועוד ועוד.

כך עובדת מכונת התפירה, גם הבייתית וגם התעשייתית:

תרצו לקרוא עוד וללמוד לתפור בבית? כנסו לאתר "תפרנים", שם תלמדו תפירה בסיסית בעזרת מדריכים חינמיים:
http://sew.co.il/

מומלץ לקחת חלק בקבוצת "פורום תפירה" בפייסבוק, שם ניתן להתייעץ וללמוד מתופרות אחרות:
https://www.facebook.com/groups/forumtfira/

אתר קיבוץ סעד: www.saad.org.il
"סעד לספר"- כריכיית קיבוץ סעד, שיקום ותיקון ספרים: www1.saad.org.il/krichiya.htm
"מעוז מול עזה" – אתר ומוזיאון סעד תחתית, שם היה הקיבוץ עד מלחמת השחרור:
"כדורים פורחים"- פרחי אמריליס מתוצרת סעד-אסף: www.sunbloom.co
גזר סעד: www.gezer-saad.co.il
קייטרינג סעד: saad-catering.co.il
נס שמנים, יצור שמנים בכבישה קרה:  www.nsoils.com

תהליך היצירה של "ספרי הרך", מהסקיצה הראשונית ועד התוצאה הסופית.
ניסינו צורות ואלמנטים, חומרים וקומפוזיציות, עד שהגענו לתוצאה הסופית שאנו יוצרות כיום.
בעזרתם הרבה של משה ותמנע אש, שעזרו לנו להגיע לעיצוב מקצועי ויפה.